Zimą temperatura najczęściej spada poniżej zera. Nietrudno wtedy o wychłodzenie organizmu i infekcje. Aby ich uniknąć należy zadbać o odpowiednią dietę, która wzmocni układ odpornościowy i rozgrzeje.
Jak powinna wyglądać dieta zimą?
Dieta zimą powinna przede wszystkim hamować rozwój infekcji. Właśnie dlatego w tym czasie należy dostarczyć do organizmu cennych wartości odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy i zmniejszają ryzyko zachorowań. Jesienią i zimą często odczuwa się nadmierne zmęczenie, osłabienie, przygnębienie i senność – z tego powodu do codziennego menu powinno się dopisać ciepłe posiłki i napoje rozgrzewające, które wpłyną pozytywnie na samopoczucie.
Co ważne, o odporność powinno się dbać przez cały rok, a nie tylko zimą. Kiedy człowiek już źle się czuje, przyjęcie tabletki z witaminą C już nie uchroni przed infekcją, należy działać wcześniej. Dlatego też powinno się postawić na zbilansowaną oraz zdrową dietę przez cały rok.
Zdrowa dieta opiera się przede wszystkim na świeżych produktach. Przetworzoną żywność i gotowe dania powinno się całkowicie wyeliminować ze swojego codziennego jadłospisu. Podstawą menu powinny być za to różnorodne warzywa i owoce. To właśnie one stanowią najlepsze źródło cennych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, błonnik itd. Z warzyw można m.in. przygotowywać zupy, kremy, a także soki, zaś w owoców sałatki i także pełne witamin i minerałów napoje.
Warto zauważyć, że w okresie zimowym zwiększa się nieco zapotrzebowanie organizmu na kalorie. Właśnie w tym czasie człowiek potrzebuje energii, a duże ograniczenie kalorii może spowodować brak sił i gorsze samopoczucie. Z tego powodu może również dojść do obniżenia odporności, a także i metabolizmu organizmu, co wiąże się z uczuciem zimna. Właśnie dlatego okres redukcji kalorii powinno się przeprowadzać, kiedy dni będą cieplejsze bądź odpowiednio dostosować deficyt do obecnego nastroju.
Niezwykle ważna zimą jest również aktywność fizyczna. To znakomity dodatek do zdrowej i zbilansowanej diety. Niska aktywność prowadzi do odkładania się nadmiaru tkanki tłuszczowej, co zwiększa ryzyko wystąpienia nadwagi oraz otyłości. Wysiłek fizyczny może temu zapobiec, a dodatkowo jest on korzystny dla organizmu również pod tym względem, że wpływa pozytywnie na układ odpornościowy człowieka. Systematyczna aktywność ruchowa poprawia pracę układu immunologicznego i zmniejsza ryzyko infekcji.
Jakie jedzenie skutecznie rozgrzeje organizm?
Rozgrzewająca dieta opiera się na głównie na ciepłych posiłkach i napojach. Znakomitym rozwiązaniem w tym przypadku są zupy i kremy, a także gotowane warzywa, ryże, makarony, kasze, pieczone ryby bądź gotowane mięso.
Aby zadbać o rozgrzanie organizmu warto zacząć jadać ciepłe śniadania, jeśli do tej pory stawiało się przede wszystkim na kanapki lub zimne jogurty. Najlepszym rozwiązaniem będzie jaglanka czy owsianka na mleku bądź wodzie. Tego typu dania można podawać z owocami, ale i z rozgrzewającymi przyprawami, takimi jak cynamon. Osoby, które wolą z rana dania wytrawne powinny pomyśleć o różnych wersjach jajek – o omlecie z dodatkiem warzyw, jajku na miękko, na twardo lub klasycznej jajecznicy, którą każdy uwielbia. Podczas chłodnych dni dobrym pomysłem są również ciepłe napoje. Do herbaty warto dodać rozgrzewający imbir czy cynamon, a także miód, kurkumę i owoce – cytrynę, pomarańczę i jabłko – oraz goździki i anyż.
Jakie składniki odżywcze są potrzebne zimą?
Aby wzmocnić układ odpornościowy należy dostarczyć organizmowi witamin C i D, a także cynku, selenu, kwasu tłuszczowego omega-3 i białka. Na szczęście większość tych związków można pozyskać ze zdrowej i zbilansowanej diety. Ponadto należy również sięgać po rozgrzewające przyprawy, takie jak cynamon, goździki czy przyprawy korzenne.
Dodaj komentarz